........ .. .. . . .    . .  .  .   .. . . .. .... .. . . ... . .  . ...  .. . . . .       ... . . . ..  . .. ..  .     .  .... .  . .  . ..  ..    .  .. .. ...  .  .  . .

                

.. . ... .......  . . . .. ............. ...............     .. . .. ..    ..  .  .   ..  . .   . .  ...  .  . ... . .  ..  . .    .        ..      . .  ..     ..    .  .  . .


Home    


Society    


Performance    


Learning    

SPID THEATRE COMPANY

AT KENSAL HOUSE

London, 2015+

Kensal House is a grade II* listed 1930s Modernist landmark, designed by architect Maxwell Fry with social reformer Elizabeth Denby. Fry and Denbys’ intention in building Kensal House was to create homes with shared communal spaces at the core. The Community Rooms were intended for recreation, workshops, entertainment, hobbies; spaces designated for residents to be together, to learn from, support and enjoy each other.


The building is in need of attention and restoration, particularly to the shared social spaces, neglected until the recent past, and has been successful in attracting £2.4m in funding from the National Lottery Heritage Fund, National Lottery Community Fund and the Mayor of London's Good Growth Fund, amongst others.


For the past decade, the SPID Theatre Company have been using the Community Rooms as their base, from which they plan and develop new site-specific work, which focusses on life in the surrounding social housing estates.


We were successful in receiving Planning Permission and Listed Building Consent, and are currently working through RIBA Stage 4, with a plan to start works on site in spring 2020.

View of the Hall in he 1930s – looking towards the serving hatch

Kensal House: a contribution to the new London (RIBA Collections)

Club Room looking North West in the 1930s  - Kensal House: a contribution to the new London (RIBA Collections)


Above Right: View of the Hal looking towards the former serving hatch.

RIght: View looking north underneath the balcony.

Below: East Elevation.


Photographs by Morley Von Sternberg

Proposed Section with new multi-purpose community room in the northern corner of the garden

Proposed plan with new multi-purpose community room in the northern corner of the garden (top of plan), and new corridor providing ramped access to all areas.